سرمایهگذاران از داراییهای ریسکپذیر فرار میکنند: احتمال رکود به 40 درصد افزایش یافته است

فرار سرمایهگذاران از داراییهای پرریسک در سایه افزایش احتمال رکود
پلتفرم شرطبندی بلاکچینی Polymarket بهتازگی اشاره کرد که احتمال رکود اقتصادی به «زیباترین نمودار در دنیای مالی» تبدیل شده است.
در مصاحبهای با شبکه خبری Fox News در تاریخ ۹ مارس، دونالد ترامپ به سؤالی درباره احتمال رکود پاسخ داد و گفت که اقتصاد ایالات متحده در حال تجربه «یک دوره انتقال» است.
او ادامه داد: «دلایل زیادی برای خوشبینی نسبت به آینده اقتصاد وجود دارد. اما بدون شک، در این فصل، برخی نوسانات در دادهها وجود دارد.»
نظرات کارشناسان اقتصادی
با این حال، یکی از مشاوران کلیدی اقتصادی رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، بر این باور است که نباید به گمانهزنیهای رکود توجه کرد. در گفتوگو با CNBC در تاریخ ۱۰ مارس، کوین هاسکت، رئیس شورای اقتصادی ملی، اظهار داشت که دلایل زیادی برای خوشبینی به اقتصاد ایالات متحده وجود دارد.
اقتصاددانان بانک Morgan Stanley بهتازگی پیشبینیهای رشد اقتصادی خود را کاهش داده و انتظارات مربوط به تورم را افزایش دادهاند. این بانک پیشبینی کرده است که رشد تولید ناخالص داخلی (GDP) تنها ۱.۵ درصد در سال ۲۰۲۵ باشد و این رقم در سال ۲۰۲۶ به ۱.۲ درصد کاهش یابد.
اقتصاددانان بانک Goldman Sachs نیز احتمال رکود را برای ۱۲ ماه آینده به ۲۰ درصد افزایش دادند، در حالی که این رقم در گذشته ۱۵ درصد بود. آنها اشاره کردند که این پیشبینی ممکن است با ادامه سیاستهای دولت ترامپ حتی در برابر دادههای نامطلوب، بیشتر شود.
افزایش خطر رکود از سوی JPMorgan
اقتصاددانان بانک JPMorgan نیز احتمال رکود در سال جاری را به ۴۰ درصد افزایش دادهاند، که این رقم از ۳۰ درصد در ابتدای سال ۲۰۲۵ به این میزان رسیده است. آنها خاطرنشان کردند که «ریسک واقعی این است که ایالات متحده در سال جاری به رکود برود، به دلیل سیاستهای افراطی ایالات متحده».
بازارهای سهام تکنولوژی و ارز دیجیتال در تاریخ ۱۰ مارس به شدت تحت تأثیر نگرانیهای ناشی از رکود اقتصادی قرار گرفتند، و این در حالی است که تلاشهای کاخ سفید برای کاهش این نگرانیها بینتیجه ماند.
رکود در بازارهای سهام و ارز دیجیتال
به نظر میرسد «افزایش ترامپ» به پایان رسیده باشد، زیرا شاخص S&P 500 اکنون پایینتر از سطح قبل از پیروزی انتخاباتی او در ۵ نوامبر قرار دارد.
این شاخص تقریباً ۱۰ درصد از اوج ماه گذشته خود کاهش یافته و شاخص Nasdaq نیز در حال حاضر در وضعیت اصلاحی قرار دارد و در سه هفته گذشته ۱۴ درصد کاهش یافته است.
تمام بازارهای سهام ایالات متحده در تاریخ ۱۰ مارس در حالت منفی بسته شدند و شاخص S&P 500 با کاهش ۲.۷ درصدی به پایینترین سطح خود از سپتامبر رسید. همچنین، شاخص Nasdaq بدترین روز خود از سال ۲۰۲۲ را تجربه کرد و ۴ درصد کاهش یافت، در حالی که شاخص Dow Jones Industrial Average نزدیک به ۹۰۰ امتیاز یا حدود ۲.۱ درصد کاهش داشت.
هفت شرکت بزرگ فناوری آمریکا، که به عنوان «Magnificent 7» شناخته میشوند، در یک روز بیش از ۷۵۰ میلیارد دلار از ارزش بازار خود را از دست دادند. سهام تسلا با کاهش ۱۵ درصدی، بدترین عملکرد را در S&P 500 در سال جاری داشته است.
شرکتهای بزرگ فناوری مانند Nvidia، Apple، Meta و Alphabet نیز به ترتیب ۵.۱ درصد، ۴.۹ درصد، ۴.۴ درصد و ۴.۵ درصد کاهش ارزش داشتهاند.
وضعیت بازار ارزهای دیجیتال
در همین حال، بازارهای ارز دیجیتال به پایینترین سطح خود از اوایل نوامبر سقوط کردهاند و با کاهش ۷.۵ درصدی، ارزش کل بازار به ۲.۶ تریلیون دلار در تاریخ ۱۱ مارس رسید که در این مدت حدود ۲۴۰ میلیارد دلار از این فضا خارج شده است.
بیتکوین (BTC) نیز از سطوح حمایتی قبلی خود سقوط کرده و در روز ۴ درصد کاهش یافته و به ۷۶,۷۸۴ دلار رسید، قبل از اینکه یک بهبودی جزئی این دارایی را به ۷۹,۰۰۰ دلار برگرداند.
به نظر میرسد که این وضعیت ناپایدار در بازارها به نگرانیهای عمومی درباره اقتصاد و تأثیرات سیاستهای اقتصادی در ایالات متحده مربوط میشود.